Net als iedereen zal ook jij je wel eens druk maken over van alles en nog wat. Je moppert, klaagt en je bent bijvoorbeeld boos over het gedrag van iemand anders. Je maakt je zorgen over je gezondheid, of anderen je aardig vinden, over problemen in de maatschappij, enzovoorts. Aan sommige zaken waarover je je druk maakt kan je iets veranderen en aan anderen niets.

Kan je iets veranderen aan datgene waar je je druk over maakt?

Stephen Covey, een Amerikaans organisatiepsycholoog, noemt de zaken waar je je druk over maakt de Circle of Concern: de cirkel van betrokkenheid. En hij noemt of je wel of niet iets aan die zaken kan doen de Circle of influence: de cirkel van invloed.

Wanneer je cirkel van betrokkenheid veel groter is dan je cirkel van invloed (dus als jij je druk maakt over veel zaken waar je niets aan kunt veranderen) ervaar je veel stress en voel je je op termijn boos, gefrustreerd of zelfs ziek. Bovendien krimpt je cirkel van invloed alleen maar omdat je tijd en energie opraakt door dat zinloze getob. Als je cirkel van betrokkenheid meer overeenkomt met je cirkel van invloed voel je je proactief, heb je minder negatieve gevoelens en ben je positief.

Hoe kan je je betrokkenheid en je invloed meer overeen laten komen?

Hoe zorg je er nu voor dat dat je cirkel van betrokkenheid en de mate waarin je invloed kan uitoefenen (cirkel van invloed) elkaar meer gaan overlappen? Dat kan je op 2 manieren doen:
1. Door je cirkel van invloed te vergroten. Dat kan door datgene waar je last van hebt aan te pakken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door meer zeggenschap over iets te verkrijgen of door zaken anders aan te pakken (directe invloed). Je kan ook proberen anderen te overtuigen te veranderen (indirecte invloed). Maar weet dat jouw invloed op anderen maar klein is dus steek hier niet te veel tijd en energie in.
2. Door je cirkel van betrokkenheid te verkleinen. Dit doe je door te kijken waar jij je betrokken bij voelt en je af te vragen of je op een bepaalde manier er invloed op kan uitoefenen. Als je er mentaal of emotioneel geen of weinig invloed op hebt kan je besluiten er meer afstand van te nemen.

Op deze manier kijk je op een proactieve manier naar de dingen. Mensen die proactief denken en doen, beschouwen veel van wat ze doen als ‘handelingen’ zonder hun gevoel erbij te betrekken.

Hoe proactief ben jij?

Kijk eens voor jezelf waar jij de meeste tijd en energie aan besteed, in welke cirkel liggen deze vooral? Is dat binnen de cirkel van betrokkenheid vooral in het deel waar je zelf invloed op kan uitoefenen of niet? Door dit vast te stellen kun je erachter komen hoe proactief je bent. Hoe meer je je tijd en aandacht besteed aan zaken waar je zelf invloed op hebt hoe proactiever je bent.

Proactieve mensen richten zich dus vooral op hun cirkel van invloed. Ze spannen zich in voor zaken waar ze echt iets aan kunnen doen. Ze hebben een positieve energie die zich steeds verder uitstrekt en daarmee ook weer hun cirkel van invloed vergroot.

Wil jij ook meer je cirkel van invloed vergroten en proactiever in het leven staan? In het onderstaande formulier kan je je gegevens achterlaten. Ik neem dan op korte termijn contact met je op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek. Ik spreek je graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top