Volg jij vooral je gevoel of je verstand? Waarom zegt je gevoel soms ja en je verstand nee of andersom? Waar luister je dan naar?

Hart en hoofd, keuze tussen angst en liefde

Je gevoel is vergelijkbaar met je hart, je verstand is vergelijkbaar met je hoofd. Het hart wordt ook geassocieerd met liefde. Met je verstand maak je rationele beslissingen. Je weegt de voor- en nadelen tegen elkaar af. Je brein is zo geprogrammeerd dat het je constant wil behoeden voor gevaar en voor nare ervaringen en doet dit o.a. door je angst te laten voelen. Je hart volgen is trouw zijn aan wat je diep van binnen weet en voelt wat waar is voor jou. Je volgt het ja- en nee-gevoel in jezelf, je intuïtie. De keuze tussen gevoel en verstand, tussen je hart en je hoofd, is in feite vaak een keuze tussen angst en liefde. Een keuze tussen “overleven” of “leven”.

Wat heel veel gebeurt, is dat het brein het hart overschreeuwt. Het brein is namelijk ook de plaats waar de emoties vandaan komen. En emoties willen nogal eens de eigenschap hebben om het gevoel te overschreeuwen, de angst vanuit je brein is dan sterker dan het gevoel wat je diep in je voelt om iets bijvoorbeeld wel te doen. Als dat langdurig en veel gebeurt, dan heeft dat invloed op het gevoel. Met andere woorden, het brein overschreeuwt het hart en kan het zelfs het zwijgen opleggen. In onze maatschappij worden we vooral opgevoed met het idee dat we ons verstand moeten volgen. Dat lijkt in 1e instantie veiliger doordat het een gevoel van controle geeft. Maar…als je kijkt naar de beslissingen die je vanuit je verstand genomen hebt. Ben je daar tevredener en gelukkiger door geworden?

Kiezen voor je hart

Als je besluit meer het pad van je intuïtie, van liefde, van je hart te gaan volgen kies je voor een pad wat je dichter bij jezelf brengt en wat je meer voldoening op zal leveren. Door voor je hart te kiezen kies je ook voor een pad wat af en toe moeilijk zal zijn. Een pad waar moed voor nodig is. Mensen in je omgeving snappen misschien niet waar je mee bezig bent en hebben hier geen begrip voor. Het kan ook zijn dat je door meer je hart te gaan volgen bemerkt dat bepaalde omstandigheden zoals werk of bepaalde relaties met vrienden of geliefden niet meer bij je passen en dat je los moet gaan laten. En dat doet pijn. Maar is soms noodzakelijk om datgene te gaan waar je hart gelukkiger van wordt.

Hoe vaker je naar je intuïtie, je hart luistert hoe meer beter je contact daar mee zal worden. En dat zal vooral in het begin best een uitdaging zijn. Want hoe weet je nu of je werkelijk je hart volgt of dat je ego-verlangens volgt?

Wanneer je je ego volgt dan wil je iets hebben van de buitenwereld; veiligheid, waardering, liefde, aandacht en dergelijke. Je hart is liefde, aanwezigheid en aanvaarding en juist het willen geven aan de buitenwereld. Lange tijd zul je waarschijnlijk zowel ego-verlangens als je hart volgen waarbij gaandeweg je hart de ego-verlangens verlicht en oplost. Op zo’n manier kunnen uiteindelijk het hart en het hoofd (gevoel en verstand) steeds meer samenkomen en samen gaan werken.

Hoe kan je meer naar je hart gaan luisteren?

Neem de tijd voor jezelf als je een beslissing moet maken. Wat voel je in je buik? Zorg dat je gegrond bent door je beide voeten bewust te voelen en je aandacht naar je adem en je lichaam te laten gaan. Wat voel je?

Doe aan mindfulness en yoga. Ga regelmatig de natuur in, zoek de stilte op. Ga lekker wandelen in het bos of op het strand en maak bewust contact met je lichaam. Hierdoor komt je geest tot rust en kom je in het hier en nu.

Schenk een paar keer per dag aandacht aan je gevoelens. Voel je je nog gegrond? Blijf open en merk op hoe je je hierbij voelt.

Als je merkt dat het moeilijk voor jou is om in contact met jezelf te zijn en het leven te leiden wat jij graag wilt, ben je welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Vul hieronder dan je gegevens in:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top