Een burnout wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Als je er vroeg bij bent, de signalen herkent én weet hoe je hier mee om kan gaan kan dat. Maar wat zijn dan die symptomen en waarom is het zo lastig deze te (h)erkennen?

Toen ik zelf  in een burnout terecht kwam was het heel lastig voor mezelf om toe te geven dat ik een burnout had. Ik had het daarvoor altijd ontkend. Ik deed veel aan Yoga en dacht: ‘Ik ken mijn lichaam goed en weet daardoor echt wel als het me te veel wordt” Niet dus!

Cynisch

Achteraf gezien waren er echt wel signalen waaraan ik kon merken dat het niet zo goed ging met me en dat ik op weg was naar een burnout. Zo werd ik steeds cynischer en negatiever. Als je dit bij jezelf bemerkt ga dan na of je niet te veel hooi op je vork genomen hebt of dat de omstandigheden voor jou nog wel zo goed zijn. Je wordt namelijk cynisch doordat je (onbewust) meer afstand wilt nemen van datgene wat je beklemt.

Geïrriteerd

Ook was ik sneller geïrriteerd. Ik kon anderen soms letterlijk door bijv. de telefoon trekken. Vaak denk je dan dat je het gewoon te druk hebt en dat het wel weer beter gaat als dit of dat nu eenmaal maar af is. Toch is dit ook een teken dat je lichaam de continue aanmaak van stresshormoon cortisol niet goed meer aankan. Doordat je lichaam continue in opperste staat van oplettendheid verkeert, is de kans groot dat je sneller uit je slof schiet.

Verstoorde slaap

Ik werd ’s morgens vaak heel vroeg wakker. Problemen met in- en doorslapen kunnen ook een signaal van een burnout zijn. Nu heeft iedereen wel eens een nacht waarin je wat minder goed slaapt en waarin je piekert. Als het om een langere periode gaat ga je hier echter de effecten van merken. Je functioneert minder goed, kan minder aan dan normaal en hierdoor ontstaat nog meer stress en daardoor weer meer slaapproblemen.

Weinig energie

Vermoeidheid, geen puf hebben en het niet bij kunnen tanken is het 4e signaal van een burnout. Dit komt deels door de slaapproblemen maar ook doordat er langere tijd te veel van je lichaam gevraagd is. Je kan dit ook merken doordat je spierpijn hebt. Vermoeidheid kan zich zowel lichamelijk als geestelijk uitten.

Vergeetachtigheid

Oh ja, veel vergeten en slecht kunnen concentreren. Daar had ik ook last van. Maar ja, heel normaal als het drukker hebt en je er allemaal geen zin meer in hebt, toch? Meestal ging het om kleine dingen die ik wel weer kon oplossen. Toch is het belangrijk die vergeetachtigheid niet te bagetaliseren.  Als je door drukte vaker dingen gaat vergeten, kan dit een teken zijn dat de stress je te veel wordt.

Emotionele instabiliteit

Vaak raakt een burnout mensen die stabiel overkomen. Mensen die vaak als een rots in de branding fungeren. Ineens vliegt die stabiele persoon om het minste of geringste uit zijn of haar slof. Mensen in de omgeving herkennen die persoon op zo’n moment niet en dit geldt zeker ook voor de persoon in kwestie. Emotionele instabiliteit, snel wisselende emoties zijn een duidelijk teken dat het niet goed gaat.

Onverklaarbare lichamelijke klachten

Een 7e symptoom dat je op weg bent naar een burnout zijn onverklaarbaar lichamelijke klachten. Ik had in die periode vaak last van hoofdpijn en pijnlijke spieren. Ook haaruitval, laag libido, buikpijn of buikkrampen, vermoeidheid, hartkloppingen, lage rugpijn of duizeligheid zijn voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan. Al deze klachten kúnnen een lichamelijke oorzaak hebben maar als er geen medische oorzaak te vinden is kunnen ze een signaal van een naderende burnout zijn.

Regie kwijt

Veel mensen met een burnout hebben het gevoel de regie kwijt te zijn. Het gevoel geleefd te worden en alles te moeten en zelf geen controle over het eigen leven te hebben. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat ben je in de weer. Werk, studie, kinderen, sociale verplichtingen, huishouden etc etc. Door het gevoel geleefd te worden voel je je machteloos vooral als je omstandigheden in je leven hebt die je eigenlijk niet meer wilt of die te zwaar voor je zijn. Je hebt het bijvoorbeeld al heel lang niet meer naar je zin op het werk of je bent langdurig mantelzorger.

Controledwang

Een reactie op het gevoel de regie kwijt te zijn is dat je steeds meer controle op je werkzaamheden wilt uitoefenen. Het lijkt dan dat je meer de regie hebt en dat dit rust zal geven maar het tegenovergestelde is waar. Je neemt zo steeds meer werk op je, gaat dingen zelf doen omdat je vindt dat het goed gedaan moet worden en dit geeft nog meer druk en stress je waardoor het steeds minder goed met je gaat.

Verminderde weerstand

Vlak voor ik echt uitviel door mijn burnout werd ik een aantal keren ziek, ik pikte heel gemakkelijk langskomende griepjes e.d. op. Verminderde weerstand is ook een signaal dat het minder met je gaat. De stress heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Ook als je merkt dat je conditie ineens minder wordt is dit een duidelijk signaal. Je lichaam kan gewoon minder aan dan gewoonlijk.

Herken je deze signalen bij jezelf? Dan is het hoog tijd om passende maatregelen te nemen. Want voorkomen is  echt veel beter dan genezen! Ik bespreek graag met je wat je er in jou situatie nodig is. Maak gratis een vrijblijvende afspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top